Следвайте Гласове в ТелеграмВсе още нямаме официален отговор от Виена за

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВсе още нямаме официален отговор от Виена за
Коментари Харесай

Австрия: Преговорите за въздушен Шенген’’ за България не са приключили

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Все още нямаме формален отговор от Виена за Шенген, договарянията не престават

„ След диалозите сред министрите на вътрешните работи в средата на декември, сега не престават договарянията за " въздушен Шенген’’ за България и Румъния. Заедно с други условия, на масата са сложени и австрийските - увеличение на интервенциите на Frontex в България и финансиране от Европейската комисия за постоянна отбрана на външните граници, усилване на контрола по сухопътните граници, приемане на търсещи леговище лица, изключително от Афганистан и Сирия, от страна на Румъния и България. “, това оповестиха пред бТВ от австрийското министерство на вътрешните работи.

" Франс прес " също удостоверява, че във връзка на реакциите на държавните управления на България и на Румъния за идното отчасти присъединение на двете страни към Шенгенското пространство министерството на вътрешните работи на Австрия е излязло с изказване, съгласно което договарянията за " въздушен Шенген " със София и Букурещ не престават.

В цитирания от организация " Франс прес " текст няма удостоверение на новината за реализирано политическо съглашение. Освен това се отбелязва и че сега не се водят договаряния за отваряне и на сухопътните шенгенски граници за България и за Румъния.

Министерство на вътрешните работи на Австрия упорства да бъдат усилени инспекциите на външните граници на Евросъюза и двете балкански членки да одобряват на своя територия търсещи леговище - изключително жители на Афганистан и Сирия.

" Въздушен Шенген " значи, че пасажерите от Румъния и България към този момент няма да би трябвало да летят до Европа през задграничните терминали. Паспортите им ще бъдат проверявани от самолетните компании на изхода. В момента не се водят договаряния за присъединение към " сухопътен Шенген ", за което няма дата.

По обяд министър председателят Николай Денков съобщи по време на последното съвещание на Министерския съвет, че е реализирано “принципно единодушие ” с Австрия за море и въздух. На брифинг по-късно Мария Габриел посочи че това ще стане в края на март. Официалното удостоверение от Виена се чака в идващите часове, като не е изключено в него да се уточни и датата, на която България ще се причисли пълноправно - и по суша, към Шенген.

Агенция Франс Прес също разяснява, че за Австрия договарянията за отчасти разширение на европейското Шенгенско пространство към Румъния и България към момента не престават.

Шенгенското пространство е основано през 1985 година и включва 23 от 27-те страни членки на Европейски Съюз, както и Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Инфо: бТВ, БНР, " 24 часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР